Mixchange

Kultúrák találkozása a Balaton partján

Európai fiatalok találkoztak 2013. május 20-29. között Balatonalmádiban a debreceni Változó Világ Szociális Egyesület szervezésében, az Európai Unió Fiatalok Lendületben Programjának keretében. A megvalósult projekt találóan a ’Mixchange’ (HU-11-118-2011-R4) nevet viselte, ahol észt, olasz, szlovák és magyar fiatalok gyűltek össze, hogy megismerkedjenek a résztvevő országok kultúrájával a táncokon, népdalokon és kézműves hagyományaik bemutatásán keresztül.

A csereprogramok célja, hogy a résztvevők minél inkább beleélhessék magukat a másik kultúrájába, különösen annak érdekében, hogy erősödjön a társadalmi összetartás az Európai Unióban, illetve a kölcsönös megértés és tisztelet. A fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lehetnek részesei, lehetőségük nyílik más országok és kultúrák megismerésére, és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére.

A program tíz napja során a cserére érkező országok egyes kulturális elemeinek bemutatása történt a szokásostól eltérő módon, ugyanis itt a résztvevők nem saját kultúrájukat prezentálták a többieknek, hanem egy másik résztvevő nemzet sajátosságainak egy-egy szeletét. Azáltal, hogy a résztvevők belélték magukat szerepükbe, sokszorosára fokozták a sajáttól eltérő hagyományok megismerését és elfogadását.

A fiatalok workshopokon keresztül egymásnak mutathatták be az előre begyakorolt néptánclépéseket, népdalokat, vagy éppen kézműves foglalkozásokat tartottak egymásnak a hét során. A program végén a tanult táncokból közösen létrehoztak egy rövid színdarabot az „Alice- Csodaországban” című mű mintájára. Ebben a rövid történetben a főhős egy varázslatos világban találkozott Európa különböző népeivel, akik a mindenki által ismert közös eszközzel, a tánc nyelvén kommunikáltak egymással. A lány kezdeti félelmei az idegen emberekkel szemben a kalandozásai végére teljesen eltűntek, megkedvelte őket. A helyi Györgyi Dénes Általános Iskola diákjai előtt megtartott előadást hangos ováció fogadta.