GPS - Green Power Support

Európai fiataloktól pezsdült fel az élet 2013. július 8-17. között az Égervölgye Ifjúsági Táborban. A debreceni Változó Világ Szociális Egyesület az Európai Unió Fiatalok Lendületben Programjának támogatással megvalósuló ’GPS – Green Power Support’ című projektjében (HU-11-E73-2012-R2) lengyel, görög, szlovák, olasz, lett, litván és magyar fiatalok gyűltek össze, hogy inspirációt és bátorítást kapjanak saját ötleteik és elképzeléseik megvalósításához.

Az ifjúsági csere során a szervezők a mozgásra, illetve a szabadban végezhető aktív programelemekre helyezték a hangsúlyt. Azért, hogy a fiatalok ezt még inkább élvezzék, a modern technikát, illetve különböző kreatív, csapatmunkára ösztönző tevékenységeket (geocaching, lipdub) használták eszközként.

A résztvevők interkulturális környezetben, videokamerával és GPS készülékekkel felszerelkezve közösen fedezhették fel az Aggteleki Nemzeti Park területén található Égervölgye Ifjúsági Tábor környezetét. Közben új „zöld és hatékony készségeket” szereztek és sajátítottak el, hogy a későbbiekben az aktív és tudatos életmód jegyében hasznosítsák környezetükben.

A Fiatalok Lendületben Program célja, hogy a fiatal európaiakat aktív Európa polgári – társadalmi - részvételre, szolidaritásra és toleranciára ösztönözze, és bevonja őket Európa jövőjének alakításába. A Program elősegíti a fiatalok mobilitását Európa határain belül és azokon kívül is, hozzájárul a nem-formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, valamint a kultúrák közötti párbeszédhez.

A csereprogram alatt a témát a fiatalok interaktív előadásokon, szituációs és szerepjátékok során dolgozták fel. A kompetencia és készségfejlesztő programok célja, hogy javítsák a célcsoport önismeretét, társismeretét és motivációját, hozzájárulva a társas kapcsolatok, a csoportkohézió erősödéséhez, illetve az egyéni kommunikáció javulásához. A program megvalósításába az „ÚTON” Ifjúsági – Kulturális Egyesület önkéntesei is bekapcsolódtak.

A két egyesület fő célja volt, hogy rávezesse a fiatalokat a fizikai aktivitás fontosságára, mely a kitartás, a tűrőképesség, a céltudatosság és az elfogadás képességeivel ruházza fel őket. Emellett a résztvevőknek alkalmuk nyílt saját véleményük megosztására is, ugyanis több olyan mini projektet dolgoztak ki, melybe saját tapasztalataikat, nézeteiket is beépítették.